Τα Αξιοθέατα του νησιού

Στις Σπέτσες, εκτός από τις υπέροχες παραλίες της,
πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε
τα πιο κάτω αξιοθέατα του νησιού

Την ιστορική πλατεία της Ντάπιας στο λιμάνι, παλιό πυροβολείο και τόπο συγκέντρωσης των καπεταναίων και των αρχόντων του 1821.
Σήμερα είναι το επίκεντρο της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα του νησιού με τις καρέκλες και τα τραπεζάκια των ζαχαροπλαστείων να έχουν εκμεταλλευτεί ακόμα και το τελευταίο εκατοστό χώρου, δίπλα στα κανόνια που χρησιμοποιούσαν οι Σπετσιώτες αγωνιστές στον πόλεμο του 1821.
Το σπίτι του Χατζήγιάννη Μέξη, πρώτου άρχοντα και ευεργέτη των Σπετσών. Εδώ, σήμερα στεγάζεται το Μουσείο των Σπετσών από το 1939 που λειτουργεί ως αρχαιολογική ιστορική και λαογραφική συλλογή, με κειμήλια της Επανάστασης, επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Αθανάσιου Διάκου και τα οστά της Μπουμπουλίνας.
Πίσω από την Ντάπια, το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα, ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο από το 1992, με ζωντανή ξενάγηση κατά την οποία ο επισκέπτης ακούει για τη ζωή και το έργο της Μπουμπουλίνας και συγχρόνως βλέπει κειμήλια του Αγώνα, προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας και άλλα αξιόλογα εκθέματα.
Επίσης πίσω από την Ντάπια, το εξαίσιο αρχιτεκτονικά διώροφο νεοκλασσικό και λιθόκτιστο σπίτι του ευεργέτη των Σπετσών Σ. Ανάργυρου. Το υπέροχο αυτό κτίσμα-κόσμημα για το νησί με τον νεοκλασικό του ρυθμό και τις δύο αιγυπτιακές σφίγγες να δεσπόζουν δεξιά και αριστερά της εισόδου, ξεχωρίζει με την ποιότητα της σύνθεσης και της κατασκευής του. Σήμερα σε αυτό στεγάζεται το Πνευματικό κέντρο των Σπετσών.
Το Ξενοδοχείο "Ποσειδώνιο", όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Σπετσών. Το «Poseidonion Grand Hotel» άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914 χαρίζοντας στο νησί κοσμοπολίτικη λάμψη. Βρίσκεται στην πλατεία της Μπουμπουλίνας, στην οποία πραγματοποιούνται όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις του νησιού με γνωστότερη την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών το 1822, γνωστή ως "Αρμάτα".
Την Αναργύρειο - Κοργιαλένειο Σχολή, κοντά στο ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», που ιδρύθηκε το 1927. Οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις της εκτείνονται σε 130 στρ. με ιδιόκτητο ελαιώνα και επιπλέον 9.000 στρ. ιδιωτικού δάσους. Περιλαμβάνουν 5 κύρια κτίρια, εκ των οποίων τα 4 έχουν σχεδιασθεί και λειτουργούν ως κοιτώνες, ενώ το κεντρικό κτίριο εμβαδού 5.500 τ.μ. διαθέτει αμφιθέατρα (40-120 θέσεων), αίθουσες συνεδριάσεων και διδασκαλίας, αίθουσα τύπου, εργαστήρια, εστιατόριο με κουζίνα κλπ. Ακόμη διαθέτει υπαίθριο θέατρο, στο πρότυπο των αρχαίων θεάτρων, για πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραλία με θαλάσσια σπορ και πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα ποδοσφαίρου με νυκτερινό φωτισμό, μπάσκετ κλπ.).
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας χτισμένη το 1793, παλιά μητρόπολη του νησιού, στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Κοντά στο Φάρο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας, που χτίστηκε ύστερα από τη νίκη των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων, στις 8 Σεπτεμβρίου 1822.
Τη σπηλιά του Μπεκίρη, παλιό καταφύγιο των αγωνιστών, στους Αγίους Αναργύρους, στο πίσω μέρος του νησιού, στο οποίο οι παλιοί Σπετσιώτες έκρυβαν τα γυναικόπαιδα στην περίοδο της τουρκοκρατίας.
Το Παλιό Λιμάνι με τα παραδοσιακά καρνάγια που διατηρούνται μέχρι σήμερα μεταφέροντας από γενιά σε γενιά τα μυστικά του καλαφατίσματος των σκαριών. Στην περιοχή βλέπουμε πανέμορφα κτίσματα -παλιά και νέα- που διατηρούν το νησιώτικο χρώμα και την αρχιτεκτονική παράδοση. Μαζί τους εστιατόρια πάνω στη θάλασσα, καφέ, μπαρ και κλαμπ που δίνουν ξεχωριστή αίγλη στη νυκτερινή ζωή και στο κοσμοπολίτικο ύφος στις Σπέτσες.