Η Αρχιτεκτονική του νησιού

Τα σπίτια στις Σπέτσες, απλά ή αρχοντικά, έχουν κτιστεί με ιδιόμορφη τοπική αρχιτεκτονική, που συνδυάζει νησιώτικα και στεριανά αρχιτεκτονικά στοιχεία και ήταν διαφορετικά ανάλογα με την κοινωνική τάξη.

Τα Σπετσιώτικα αρχοντικά, είναι αδιάψευτοι μάρτυρες της πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης, που γνώρισε το νησί στα τέλη του 18ου αιώνα και υψώνονται εντυπωσιακά μέχρι και σήμερα.

Τα αρχοντικά είναι διώροφα ή τριώροφα, με κήπο και στέρνες και τα πολύ πλούσια είχαν σχήμα Π, με ένα κεντρικό κτίριο και δυο πτέρυγες, δεξιά και αριστερά, όπως το σπίτι του Χατζηγιάννη-Μέξη.

Τα λιγότερο πλούσια είναι σε σχήμα Γ, δηλαδή ένα κεντρικό κτίριο και μία πτέρυγα, ενώ τα κάπως πλούσια είχαν μόνο ένα κεντρικό κτίριο.

Άλλα από αυτά τα σπίτια ήταν κιτρινωπά και άλλα λευκά με πολλά μεγάλα μακρόστενα παράθυρα και παραδοσιακές κεραμοσκεπές, στολισμένες με ακροκέραμα ή με μικρά πέτρινα αγάλματα.
Πολλά από τα σπίτια έχουν απ'έξω τα τζαμιλίκια και από μέσα τα παραθυρόφυλλα, ενώ όλα ανοίγουν προς τα μέσα.

Τα περισσότερα εύπορα σπίτια είχαν στην αυλή κήπο και στέρνα που γέμιζε με το βρόχινο νερό. Σχεδόν όλα είχαν τις αυλές τους στολισμένες με ψηφιδωτά από βότσαλα σε διάφορα σχέδια.

Στο ισόγειο υπάρχει η κουζίνα που έχει και ένα στόμιο πηγαδιού που συγκοινωνεί με τη στέρνα, ενώ στον όροφο έχουμε τα υπνοδωμάτια και τα καθιστικά.

Στα φτωχά διώροφα, στο "κατώϊ", ισόγειο ή ημι-υπόγειο, υπήρχε η κουζίνα και η κρεβατοκάμαρα και μερικές φορές εργαστήριο ή μαγαζί.

Τα περισσότερα σπίτια περιστοιχίζονται από ψηλές μάντρες, με μεγάλες χαρακτηριστικές παραδοσιακές ξύλινες πόρτες.