Κοντινές Εκδρομές

Α. Ημερήσιες Εκδρομές στις παραλίες του νησιού με καϊκι

Μετά το Πάσχα αρχίζουν τα δρομολόγια των καϊκιών που φεύγουν από τη Ντάπια, κάθε ημέρα το πρωϊ, και πηγαίνουν ημερήσιες εκδρομές ή απέναντι στην Κόστα ή δυτικά στην παραλία της Ζωγεριάς ή ανατολικά για τους Αγίους Αναργύρους και την Αγία Παρασκευή.
Φεύγουν γύρω στις 11.00 το πρωϊ και γυρίζουν γύρω στις 17.00 το απόγευμα.

Β. Ο περίπλους του νησιού με βάρκα ή καϊκι ή θαλάσσιο ταξί

Μπορείτε να ενοικιάσετε βάρκα με εξωλέμβια για 5 άτομα μπροστά από το Αρχοντικό του Οικονόμου στην Κουνουπίτσα, ή για μεγαλύτερες παρέες, καϊκι ή θαλάσσιο ταξί από το μόλο της Ντάπιας ή από την Κουνουπίτσα.

Φεύγοντας από τη Ντάπια περνάμε από τον Άγιο Μάμα, τα Αρχοντικά της παραλίας του Αγίου Νικολάου, προσπερνάμε τον κάβο με το Φάρο στο Παλιό Λιμάνι και βλέπουμε την εκκλησία της "Παναγίας Αρμάτα".
Στη συνέχεια το μπλε εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, τον κόλπο του Γαρύφαλλου και πιο πέρα την κίτρινη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με την παραλία της.
Ψηλά αντικρυστά δύο μοναστήρια και νότια τη Σπετσοπούλα και τα νησάκια της, με την εκκλησία του Αϊ Γιάννη στο μεγαλύτερο.
Μετά το Φανάρι του Λιανόκαβου βρίσκεται η παραλία του Κουζουνού και καθώς προχωράμε εμφανίζεται η παραλία της Ξυλοκέριζας.
Πιο πέρα προχωρώντας προς τον Κασιδόκαβο συναντάμε πολύ όμορφους μικρούς κολπίσκους και στην κορφή του λόφου τον Προφήτη Ηλία.
Στη συνέχεια εμφανίζεται η παραλία των Αγίων Αναργύρων, που έχει τη μεγαλύτερη αμμουδιά του νησιού, η σπηλιά του Μπεκίρη και στη συνέχεια, μετά από λίγο χρόνο, η Αγία Παρασκευή.
Συνεχίζοντας βορειοδυτικά περνώντας από τη σπηλιά της Ζαϊρας και το Πετροκάραβο, στρίβουμε στον κάβο Καμάρες και φθάνουμε στον κάβο της Ζωγεριάς.
Αμέσως μετά οι παραλίες της Μικρής και Μεγάλης Ζωγερίας, ο κάβος του Παλαιογιώργη και στη συνέχεια το κολπάκι της Βάϊζας.
Πιο κάτω μια απότομη ακτή και μπροστά μας εμφανίζεται η αμμουδιά του Βρέλλου και μετά η αμμουδιά Λιγονέρι.
Ακολουθούν οι Σχολές, το κόκκινο εκκλησάκι της Ανάστασης και φθάνουμε στην Κουνουπίτσα, λίγο πριν επανέλθουμε στη Ντάπια.

Γ. Περπατήστε στα μονοπάτια της ενδοχώρας των Σπετσών

Οι Σπέτσες φημίζονταν για το περίφημο δάσος της που κάλυπτε το 40% της επιφάνειας του νησιού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ένα μέρος του κάηκε, αλλά ακόμα και τώρα μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει εικόνες υπέροχης θέας του νησιού, να μυρίσει τα πεύκα, το θυμάρι, τα κούμαρα, το ρείκι, το ξαλάφι, να δει αγριολούλουδα και να ψάξει, αν γνωρίζει, για βότανα και μανιτάρια.

Από το Καστέλι παίρνοντας το δρόμο που πηγαίνει προς τα εκκλησάκια της Αγ. Σωτήρας και του Αϊ-Δημήτρη, συνεχίζουμε αριστερά τον ασφαλτωμένο δρόμο, περνάμε από τις δεξαμενές και βρισκόμαστε στον Αγ. Ανδριανό.

Πιο πάνω είναι ένα μεγάλο πέτρινο σπίτι, το "Πορτ  Αρθουρ", όπως λεγόταν παλιά και στην πορεία θα συναντήσουμε στα δεξιά το πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Μαρκέλλας και πιο ψηλά πάντα στο δεξί μας χέρι την Παναγία του Τζίλα ή Καψοδεματούσα που γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι στις 2 Ιουλίου.

Ανηφορίζοντας στον ίδιο δρόμο θα συναντήσουμε το καταφύγιο-σπιτάκι των Κυνηγών, ενώ 300 μέτρα πιο δυτικά είναι η θέση "Βίγλα" με έναν πύργο παρακολούθησης για περίπτωση πυρκαγιάς.

Το Καταφύγιο των κυνηγών που βρίσκεται στη ράχη του βουνού, από την οποία βλέπουμε και τις δύο πλευρές του νησιού.
Η θέα από το σημείο προς την πλευρά της απέναντι Πελοποννησιακής ακτής, των νήσων Δοκού, Τρίκερι και Ύδρας, καθώς και του οικισμού του νησιού είναι θαυμάσια,

Αμέσως μετά υπάρχει μια διασταύρωση, στην οποία υπάρχουν δύο δρόμοι προς τα αριστερά και ένας που προχωράει μπροστά.

Ο πρώτος δρόμος προς τα αριστερά οδηγεί προς τη "Χαρά" το σπίτι των αδελφών Μαρίας και Ειρήνη Μπόταση με τη μικρή εκκλησία των "Τριών Σπετσιωτών", αριστερά του οποίου υπάρχει ένα μονοπάτι που καταλήγει στη βρύση "Συκιά", από την οποία συνεχίζοντας στη ρεματιά, φθάνουμε στα πρώτα σπίτια του οικισμού των Σπετσών, αν θέλουμε να γυρίσουμε από αυτό το σημείο στην πόλη.
Συνεχίζοντας τον πρώτο δρόμο προς τα αριστερά, πηγαίνουμε στον λόφο της Ελώνας με την Παναγία "Ελώνα" στην κορυφή του, από τον οποίο κατεβαίνουμε στον περιφερειακό στην περιοχή "Κοσμαδάκη", που βρίσκεται ο τάφος του μοναχού Ακάκιου Κούτση.

Ο δεύτερος δρόμος προς τα αριστερά κατεβαίνει στην παραλία των Αγίων Ανάργυρων, μετά από 3 περίπου χιλιόμετρα.

Ακολουθώντας τον δρόμο που προχωράει μπροστά, δεξιά συναντάμε ένα μονοπάτι αρκετά φαρδύ που οδηγεί στο παρατηρητήριο αρχικά φτιαγμένο από τους Ιταλούς στη κατοχή για να παρακολουθούν το στενό των Σπετσών και σήμερα παρατηρητήριο για τους εθελοντές προστάτες του δάσους κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Συνεχίζοντας το μονοπάτι μπροστά από το παρατηρητήριο φθάνουμε στο κτήμα του "Δασκαλάκη"  με το εκκλησάκι της Παναγίας, όπου την 1η Σεπτεμβρίου, μετά τη λειτουργία, γίνεται το γλέντι των κυνηγών και των φίλων τους.

Προχωρώντας το δρόμο και αφήνοντας το μονοπάτι με το παρατηρητήριο, θα φθάσουμε μετά από ένα χιλιόμετρο, στον Προφήτη Ηλία το υψηλότερο σημείο των Σπετσών.
Σκαρφαλώνουμε στο ξωκλήσι για να απολαύσουμε τη θέα και να πιούμε λίγο νερό από τη στέρνα. Νοτιοδυτικά βλέπουμε το Λεωνίδιο και το βουνό "Πάρνωνα", ενώ βορειοδυτικά το Τολό και βόρεια το Κρανίδι και το όρος "Δίδυμο".

Από το σημείο αυτό μπορούμε να συνεχίσουμε την διαδρομή μας με προορισμό άλλα σημεία του νησιού. Υπάρχουν μονοπάτια και δρόμοι που οδηγούν σε όλες τις γνωστές παραλίες και στη διάρκεια του περιπάτου, ο επισκέπτης θα σταματήσει πολλές φορές για να θαυμάσει τη μοναδική θέα με το πέλαγος, την ακτή της Πελοποννήσου, τα νησιά και τα ατελείωτα πεύκα με τις υπέροχες μυρωδιές του δάσους.

Δ. Μια άλλη διαδρομή προς τα Μοναστήρια των Σπετσών και από εκεί μέχρι τον Προφήτη Ηλία

Από την Ντάπια, πηγαίνουμε λοξώς αριστερά, συναντάμε την πλατεία του "Ρολογιού" και ακολουθώντας τον εσωτερικό δρόμο φτάνουμε στο "τρίγωνο" που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.

Εδώ ο δρόμος χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις και η νοτιοανατολική διαδρομή οδηγεί στην περιοχή "Κοκκινάρια" και συνεχίζοντας καταλήγει στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων.

Στο "Προσκυνητάρι" πριν τη μονή των Αγίων Πάντων υπάρχει μια διασταύρωση, που προς τα αριστερά οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας "Γοργοεπήκοο".

Ο ίδιος δρόμος συνεχίζει, πέρα από το Μοναστήρι προς τα ανατολικά, ενώ από ένα σημείο και μετά γίνεται μονοπάτι που προχωρά παράλληλα με τον περιφερειακό δρόμο, έχοντας απέναντι του την Σπετσοπούλα, οδηγώντας στην Ελώνα, από εκεί στη "Χαρά" και στο "καταφύγιο" των Κυνηγών.

Από εδώ πηγαίνουμε στο κτήμα του "Δασκαλάκη"  με το εκκλησάκι της Παναγίας, και στη συνέχεια μετά από 1 χιλιόμετρο, στον Προφήτη Ηλία.

Ε. Ημερήσιες εκδρομές σε περιοχές γύρω από τις Σπέτσες

Με το flying dolphin το πρωϊ μπορείτε να πάτε στο Πόρτο Χέλι, ή στην Ερμιόνη, στη Ύδρα ή ακόμη και στον Πόρο και να επιστρέψετε πάλι στις Σπέτσες με το απογευματινό flying dolphin.