Αρμάτα

Το γνωστότερο από όλα τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών τον Σεπτέμβριο του 1822.

Οι κάτοικοι των Σπετσών απέδωσαν τη νίκη τους επί των πολυάριθμων και καλύτερα εξοπλισμένων Τούρκων στη βοήθεια της Παναγίας και έτσι ονόμασαν τον μικρό ναό που βρίσκεται στο λιμάνι «Παναγία η Αρμάτα» και τη γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική γιορτή με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκούν μια εβδομάδα με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας με την ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων, εκείνης της νύχτας της 8ης Σεπτεμβρίου 1822, μέσα σε μία πανδαισία πυροτεχνημάτων, και βεγγαλικών.

Η εκδήλωση της "Αρμάτας" είναι αφιερωμένη στη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων, με τη βοήθεια της Παναγίας, απέναντι στους Τούρκους στα νερά των Σπετσών, η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα του 1821.

Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα θα πρέπει να κλείσουν έγκαιρα δωμάτια
λόγω της πολύ μεγάλης προσέλευσης κόσμου.